Здравето
Алергозан® - адекватен отговор на алергичните реакции
 

С настъпване на пролетно-летния сезон зачестяват случаите за кожни алергични реакции дължащисе на ухапвания от насекоми или контакт с  различни алергени – растения, миещи вещества, храни, изкуствени тъкани и др.. Честотата им достига своя максимум през месеците от май до септември. Проявяват се с леко зачервяване, сърбеж и оток на мястото на ухапването до анафилактичен шок. 
Безспорен факт е, че Алергозан® крем/маз за локална употреба се препоръчва често в голям брой аптеки при ухапвания от насекоми и локализирани  дерматити. Ефектите му са свързани с компетативно антагонистично действие на хлоропирамина върху Н1 рецепторите в прицелните клетки. Има данни, че продуктът потиска освобождаването на хистамина и някои други тъканни медиатори на възпалението и алергичната реакция. По този начин се избягва поява на кожни обриви и оток на тъканите. При локално приложение Алергозан® крем/маз  не оказва влияние върху активното внимание и  способността за шофиране и работа с машини и може да се използва от най-ранна детска възраст. Bиждаме успешното приложение на Алергозан® крем при следните случаи:
 - Инсектициден дерматит - непосредствено след ухапвания от насекоми   
 - Контактен дерматит - сърбящи  обриви възникнали след работа с перилни препарати, носене на дрехи от изкуствени материи и др.  
 Алергозан® маз е подходящ за приложение при хронични сърбящи дерматози и някои алергодерматози като:
- Невродермит - сърбящи  екземни плаки без екскориации и нарушена цялост на кожата най-често с неврогенен произход
- Инсектициден дерматит - след преминаване на острата фаза, когато възпалителните явления са намалели, 2-3 дни след ухапването. Приложението на Алергозан® маз трябва да се прецизира. Не се препоръчва употребата му при остри дерматози, съпроводени с оточност и не се прилага върху кожни участъци с нарушена цялост на кожата или изгаряния.
Поради добрата си поносимост, силно изразения си ефект и достъпната цена Алергозан® крем/маз за локална употреба е едно от средствата на избор в амбулаторното лечение на описаните случаи.
Ако  ухапането от насекоми или обривът е болезнен и не изчезне до няколко дни - потърсете лекарска помощ. Желателна е  консултация с дерматолог или друга специализирана лекарска помощ според тежеста на състоянието Ви.
При локализация на ухапването върху главата има опасност от алергичен шок.
Кожният обрив може да е само първият от поредицата тревожни симптоми, на сериозно заболяване.

Все пак вероятноста  да пострадате от ухапванае от насекоми или да получите  обрив и сърбеж  би се намалила ако спазвате следните правила:

  • Не се обличайте в ярки цветове и не се пръскайте с аромати на  цветя и растения за да не ви вземе някоя пчела или оса за цъфнало цвете.
  • Не се обличайте в свободни дрехи които да се веят около тялото ви , за да не „уловите в мрежите си „  и някое хапещо насекомо.
  • Когато ходите по тревата носете затворени обувки и избягвайте да ходите боси, въпреки че доставя голямо удоволствие през топлите пролетни и летни дни.
  • Не прекалявайте с ползването на перилни и други химически прапарати или ползвайте домакински ръкавици при работа с тях.
  • Не прекалявайте с яденето на шоколад и ягоди.
  • Не ползвайте лекарствени средства и хранителни добавки без да се консултирате лекар или фармацевт и без да прочетете опътването.

Д-р Илко Георгиев Бакърджиев - Университетска Кожна клиника, Варна
Материалът е предоставен от Софарма АД